Skapa offertunderlag bygg
Skapa offertunderlag
Att renovera hemma är ofta ett omfattande projekt såväl i tid som ekonomiskt. För större projekt är det därför vanligt att du som konsument träffar flera olika hantverkare och tar in flera olika offerter. Det är inte konstigt. Du behöver bilda dig en uppfattning om firman som ska utföra renoveringen men också ta reda på vad som är “rätt” pris för just din badrumsrenovering, köksrenovering eller ROT-projekt.
Vi på Built har förmedlat många offerter från lokala entreprenörer. En sak vi noterat från Builts sida är att det finns lika många olika strukturer på offerter som det finns hantverkare. En del offerter innehåller materialpriser, en del offerter innehåller visst material men inte annat. Vissa företag kör kostnader löpande med påslag och öppen redovisning medan en del hantverkare tar alla kostnader löpande men utan påslag. Att jämföra offerter resulterar därför ofta i att du som kund jämför äpplen och päron.
I den här artikeln går vi igenom hur du skapar ett bra och tydligt material för din offertförfrågan. Ett bra underlag skapar bättre förutsättningar för tydliga offerter.
Skapa en tydlig plan
Att ha en tydlig plan för din renovering ger många fördelar. Du kan undvika ändringar och tillägg som riskerar att skapa fördyringar eller förseningar i projektet.
Den detaljerade planen du tar fram kan du även använda som bilaga till det avtal du skriver med byggföretaget. Att ha gjort en tydlig beställning med tydliga beskrivningar av vad du som beställare vill ha gjort minimerar framtida diskussioner kring vad som ingår och inte ingår. När du för dialog med potentiella entreprenörer kan du även fråga entreprenören om de upptäckt något du missat eller inte tänkt på i ditt underlag.
Genom att ha en detaljerad plan över vad som ska göras i de olika rummen blir det också enklare att sätta en projektplan för hantverkaren. Många projekt har många olika yrkesgrupper inblandade och momenten behöver göras i en viss ordning.
Börja med en bra offertförfrågan
“Som du ställer frågor får du svar”. Att ta in offerter från byggfirmor bygger på samma princip. Desto bättre offertunderlag du har, desto bättre offerter kommer du att få. Nedan har vi listat viktiga saker att få med i ditt offertunderlag. Dela gärna ditt underlag med byggfirman innan de kommer ut på ett platsbesök. En seriös byggfirma kommer då att förbereda sig inför mötet genom att läsa på och på plats utvärdera förutsättningarna för dig att genomföra din tilltänkta plan. Kanske kommer byggfirman även komma med avrådan från vissa av dina idéer om dessa är svåra att genomföra, strider mot branschregler eller riskerar att bli onödigt kostsamt för dig.
Skriv ned grundfakta om bostaden eller fastigheten
Vissa fakta kommer byggfirman att behöva varför du kan ta med det i din offertförfrågan från start.
- Bostadens adress
- Typ av bostad (lägenhet, småhus/villa, radhus, sommarstuga)
- Bostadens storlek
- Byggår på fastigheten
Lista samtliga moment som ska ingå i renoveringen
Utgå från varje rum och lista samtliga moment som ska ingå i det rummet. Exempelvis “Badrum; Rivning, återställning, kakling, montering och installation av badrumsinredning, eldragning, installation av armatur”.
När du beställer tjänsterna som konsument utgås det från att hantverkaren har ett funktionsansvar, du behöver alltså inte detaljerad beskriva hur varje moment ska genomföras utan det åligger byggfirman att följa branschstandard och att arbetet ska bli fackmässigt utfört men att din önskade funktion uppnås.
Ta fram ritningar och skisser
Det underlättar byggfirman om du kan ta fram ritningar och skisser på hur rummet/rummen du ska renovera ser ut idag och hur du vill att det ska se ut framöver. Rita gärna ut vilka mått som gäller för rummets bredd, längd och höjd. Markera även vart eventuella lampknappar eller eluttag ska sitta. Att ge byggaren rummets dimensioner och tänkt planlösning underlättar att ta fram arbets- och materialkostnader. Du kan rita ut detta på ett papper och ta en bild med din mobiltelefon eller använda ett gratisprogram på datorn.
Proffstips: Innan du ritar ut vart eluttag, lampknappar och placering av armaturer / lampor ska placeras på planritningen kan du använda tejp i rummet för att märka ut placeringen och höjden. Simulera användningen av rummet (ex. tända/släcka, koppla i hårtorken osv.) för att bekräfta att du tänkt rätt.
Bilder & eventuella filmer
Dela gärna bilder på de rum eller utrymmet som omfattas av ditt renoveringsprojekt. Ta bilder från rummets alla hörn samt snett uppifrån från olika vinklar. Finns det dolda utrymmen, exempelvis utrymmen bakom ett badkar eller liknande – ta gärna kort här också. Även om bilderna inte ersätter ett platsbesök så säger en bild mer än tusen ord. Genom bilderna får hantverkaren en bättre uppfattning om skick, eventuell rördragning, ålder på rummet m.m.
Materialval
Gör det tydligt vad för material du vill ska ingå, vad du vill köpa in själv, om du redan vet vilket material du vill ha (artikelnummer) eller om du vill ha hjälp att välja material av hantverkaren. Här brukar hantverkarna minst köpa in materialet fram till ytskikt. Det har bland annat att göra med garantierna som hantverkaren lämnar på jobbet.
Övriga önskemål/krav
Har du andra önskemål och krav? Vad har du för budget? När vill du att projektet ska starta? Har din bostadsföreningen några krav?
Checklista offertunderlag
- – Skapa en tydlig plan och tanke för er själva inför projektet.
- – Lista grundfakta om bostaden/fastigheten. Ex. adress, storlek, byggnadsår m.m.
- – Lista samtliga moment som ska ingå i projektet. Dela upp momenten per rum.
- – Ta fram ritning, skisser eller planlösning för rummet/rummen.
- – Ta bilder på rummet/rummen att dela med byggfirman.
- – Gör tydligt vilket materialval du vill ska ingå och vad du avser köpa in själv.
- – Ange övriga önskemål eller krav, vilken budget du har.
Här hittar du ett exempel på mall för offertunderlag.
Om du vill ta in en offert via oss på Built börjar du med att skicka in en förfrågan via hemsidan. Vi återkommer därefter med ett formulär samt ett uppföljningssamtal. Då ställer vi kompletterande frågor som behövs inför ett platsbesök hos dig av en lokal entreprenör. Därefter återkommer entreprenören med en offert baserat på dina önskemål.
Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!
Läs fler inlägg
Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…
Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…
Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…
Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…
Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!