Vad kostar det att byta fönster?

2023-02-18 Kostnad byta fönster fönsterrenovering

Vad kostar det att byta fönster?

Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster kan vara en investering som påverkar både ljudnivån och energiförbrukningen i ditt hem. I den här artikeln har vi samlat information om vad som påverkar kostnaden för att byta fönster.

Vad påverkar kostnaden för ett fönsterbyte?

Kostnaden för ett fönsterbyte påverkas av en rad olika saker. För att kunna ta fram ett exakt och korrekt pris för just ditt fönsterbyte kommer därför alla seriösa hantverkare be om kompletterande uppgifter innan du får en offert. Det är också vanligt med platsbesök innan du får en offert på fönsterbytet, detta för att hantverkarna ska kunna mäta fönsterhålet och skapa sig en bild av förutsättningarna för installationen.

Fönstertyp

Priset på fönster varierar beroende på vilken typ av fönster du väljer. Som ett exempel har olika material som trä, PVC eller aluminium olika priser. Det finns också skillnader i pris beroende på fönstrets isolering, glasets tjocklek och andra specifikationer.

Storlek och antal fönster

Fönstrets storlek kommer påverka priset. Ett större fönster kostar inte bara mer i materialkostnad utan även frakt och arbete kan påverkas om det är ett större fönster snarare än ett mindre fönster. Antalet fönster kan också påverka priset. Ofta kan du få ett billigare styckpris vid fler beställda fönster än om du bara beställer ett fönster. Detta beror bland annat på att du kan dela fraktkostnaden på flera enheter.

Installationen

Hur mycket fönsterinstallationen kostar påverkas av vilken typ av fönster du väljer och vilken typ av installation som krävs. Automatiska fönster kräver exempelvis mer arbete och material än enkla fönster som inte är öppningsbara. Eventuella ingrepp i fasaden och tillgängligheten till fönsterhålet är också prispåverkande. Fönster högre upp i fastigheten kan exempelvis kräva en skylift eller kran, medan ett fönster i markplan kan gå att installera utan extra utrustning. Ett tyngre fönster kan också behöva en kran för att få på plats, medan ett mindre fönster kanske går att häkta på redan befintlig fönsterkarm. Alla dessa komponenter påverkar på olika sätt priset för att installera ett fönster.

Fönsterleverantör

Vilken fönsterleverantör påverkar också ditt pris för fönsterbytet. Precis som med alla andra produkter och tjänster finns det fönster av olika kvalitet och från olika tillverkare. Valet av fönstertillverkare kan därför ha stor påverkan på priset. En viktig sak att ha med sig är att titta på kostnaden över tid. Ett billigt fönster är inte alltid det bästa, eller mest ekonomiska, över tid.

Geografi

Såväl installations- som materialkostnader för fönsterbytet kan skilja sig åt från olika orter. Detta beror på att både fönsterleverantörer och hantverkare på olika ställen i Sverige har olika priser. Det kan därför vara svårt att jämföra ditt pris med någon som genomfört en fönsterrenovering på ett annat ställe i landet.

Prisexempel fönsterbyte

Som du läst så är varje fönsterbyte unikt och en offert bör föregås av i alla fall bilder på de fönster som ska bytas men även information om mått och andra uppgifter. Innan beställning bör en fackman komma ut och mäta fönsterhålen så att allt blir rätt inför beställningen.

Givet att varje projekt bör offereras individuellt är det svårt att ge ett exakt pris på en fönsterrenovering. Vi kan däremot ge dig priser i lite mer generella ordalag. Vi vill uppmärksamma dig på att priserna på fönster ökat mycket under de senaste åren och att dessa fortsätter öka. Även leveranstiderna på fönster har från tid till annan varit väldigt lång.

Pris fönsterbyte i villa/småhus

Priset för ett fönsterbyte i en villa varierar och är beroende av en rad olika saker. I genomsnitt ligger priset på 8 000-15 000 kr per fönster, inklusive montering. Notera att detta är generella priser men att det kan kosta mer än angivet intervall.

Pris fönsterbyte i lägenhet

Priset för ett fönsterbyte i en lägenhet varierar och är beroende av en rad olika saker. I genomsnitt ligger priset på 4 000-10 000 kr per fönster, inklusive montering. I exemplet har vi utgått från att fönstren är lite mindre och att skylift eller kran behövs för att genomföra bytet. Notera att detta är generella priser men att det kan kosta mer än angivet intervall.

 

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat