Rot-avdrag

2021-05-31 Rot-avdrag

Rot-avdrag

De flesta har hört talas om ROT-avdrag, men hur fungerar det egentligen? Vad kan man göra avdrag för och vem hanterar själva ansökan?

När du anlitar någon för att renovera eller bygga om ditt hem har du möjlighet att få en viss skattereduktion. Skattereduktionen kallas för ROT-avdrag och gäller för reparation, underhåll och ombyggnation samt tillbyggnad. Det är viktigt att komma ihåg att skattereduktionen bara gäller själva arbetskostnaden och att det inte gäller kostnad för material eller resekostnad. Dessutom får ROT-avdraget som regel bara göras av dig som äger och bor i den aktuella bostaden där arbetet utförs. Det är också viktigt att komma ihåg att ROT-avdrag inte är något som du får automatiskt. Du måste alltid avtala om ROT-avdrag med byggföretaget eller den som ska utföra själva byggnationen.

Vem eller vilka kan utföra rotarbete? 

Det vanligaste är att man anlitar ett företag i branschen och om man gör det är det viktigt att ha koll på att företaget har F-skatt. Om du däremot anlitar en privatperson måste du ha koll på om du behöver redovisa i en förenklad arbetsgivardeklaration. Skattereduktionen som du får motsvarar arbetsgivaravgiften som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen. Ännu en sak att tänka på är att du inte kan använda ROT-avdraget om du anlitar en familjemedlem eller nära släkting.

Det är vanligt att göra Rot-avdrag vid exempelvis köksrenovering eller badrumsrenovering.

Hur stort avdrag får man göra? 

Du kan som mest få ROT-avdrag motsvarande 30 procent av arbetskostnaden. Under ett år får ROT-avdraget dock högst uppgå till 50 000 kronor. Eftersom det finns ett maxbelopp per år, är det viktigt att du har koll på hur mycket ROT-avdrag du använt under året.

Vem ansöker om ROT-avdrag? 

Företaget som du anlitat för bygguppdraget ansvarar för att ansöka om att få ROT-avdraget utbetalat. För din del innebär det att ROT-avdraget görs direkt på fakturan och du betalar det (netto)belopp som anges.

Det gröna avdraget

En nyhet 2021 är det gröna avdraget. Vad är det? Med det gröna avdraget menar man kostnaden för arbete och material i samband med installation av solceller, lagringsmöjligheter för egenproducerad el samt installation av laddningspunkt för elfordon. Maxbeloppet för det gröna avdraget är 50 000 kronor under ett år.

Får man göra ROT-avdrag när man bygger ett garage eller en carport?

Om du bygger ett nytt fristående garage eller carport, har du inte rätt till skattereduktion. Om du däremot bygger ett nytt garage eller en carport som är ihopbyggt med ditt bostadshus, anses det vara en tillbyggnad och ger därmed rätt till skattereduktion. Ett garage eller carport anses vara ihopbyggt med ditt bostadshus om det finns en dörr mellan det befintliga huset och garaget eller carporten eller om garagets eller carportens ena vägg till 75 % eller mer består av bostadshusets yttervägg.

Får man göra ROT-avdrag när man bygger ett växthus?

Om du bygger ett nytt växthus på tomten, har du inte rätt till skattereduktion.  

Får man göra ROT-avdrag när man bygger en altan?

Om du bygger om, reparerar eller bygger till en altan som är sammanbyggd med ditt bostadshus och detta är ett småhus, har du rätt till skattereduktion. Om du däremot bygger om eller reparerar en altan som hör till en bostadsrätt, har du inte rätt till skattereduktion.

Får man göra ROT-avdrag när man bygger en balkong?

Om du bygger till en balkong till ditt bostadshus och detta är ett småhus, har du rätt till skattereduktion. Om du däremot bygger till en balkong till din bostadsrätt, har du inte rätt till skattereduktion.

Läs fler inlägg

Rot-avdraget förklarat
Avtal & juridik
Rot-avdrag

Rot-avdrag De flesta har hört talas om ROT-avdrag, men hur fungerar det egentligen? Vad kan man göra avdrag för och…

Ansök om bygglov
Avtal & juridik
Bygglov

Vad är bygglov? Bygglov regleras i plan- och bygglagen och är ett tillstånd som du ansöker om hos din kommun…

Anlita ett seriöst byggföretag genom Built
Builts byggare
Anlita ett seriöst byggföretag

Att anlita en byggfirma för ditt renoveringsprojekt kan vara både läskigt och svårt. Hur vet du att firman du anlitar…

Anlita en byggfirma med våtrumscertifikat
Badrum
Våtrumscertifikat

Om våtrumscertifikat Att renovera ett badrum kommer med stora risker om det görs på fel sätt. Fuktskador kan bli en…

Våra tjänster

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert på ditt bygguppdrag Få en kostnadsfri offert från en Builthantverkare
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat