Tolka och jämför byggofferter

2023-01-18 Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter

För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade inte renoverats på 20-30 år vilket innebar att vi behövde genomföra en totalrenovering. Golv, väggar, tak, kök och badrum men också el behövde ses över. Ett ganska stort projekt med andra ord. Jag valde att ta in ett företag på totalentreprenad, dvs. låta en och samma firma ansvara för hela projektet från start till mål. Entreprenören i sin tur ansvarade för att ta in underentreprenörer för olika moment i projektet.

Innan vi tog in offerterna skapade vi ett offertunderlag som vi delade med entreprenadfirmorna. Du kan läsa mer om det här.

Vi tog in totalt fem offerter och samtliga firmor som lämnade offert gjorde platsbesök i lägenheten. Den dyraste offerten var tre gånger så dyr som den billigaste. Tre offerter landade någonstans mittemellan. Samtliga offerter var strukturerade på olika sätt och med olika innehåll vilket gjorde det svårt att jämföra priserna mellan de olika offerterna rakt av.

I den här artikeln går vi igenom hur du kan jämföra och tolka olika byggofferter. Allt för att inte jämföra äpplen med päron.

Vad är en offert och vad ska den innehålla?

Vi börjar med grunderna. Vad är en offert för något? En offert, eller ett anbud, är ett skriftligt förslag. Offerten ska svara upp på den offertförfrågan du som kund gjort., innehålla specificerade kostnader, uppgifter om bolaget, villkor för offerten och hur länge offerten är giltig.

Även om du lagt tid på att ta fram ett detaljerad offertunderlag så är det inte säkert att offerten svarar upp på din förfrågan. Byggföretagen utgår ofta från sina egna mallar och rutiner. Som ett exempel kan det innebära att även om du skrivit in att du vill att byggfirman offererar ett fast pris för deponi/bortforsling så kan denna post i offerten stå med som att den faktureras löpande.

Av denna anledning blir det därför viktigt att läsa offerterna ordentligt för att säkerställa att de priserna du jämför innehåller samma saker.

Olika offerter och olika priser för samma uppdrag

Även om du delat ett och samma offertunderlag kommer du att få olika offerter. Offerterna kommer skilja sig gällande materialkostnader, pris och innehåll. Att du får olika pris är inte konstigt. Olika firmor har olika inköpspriser, olika underleverantörer och utför arbetet på olika tid till olika timpriser. För att kunna jämföra Företag 1 med Företag 2 behöver du dock säkerställa att du jämför rätt saker.

Exempel 1 – interiört måleri

Erika ville ha offert på vad det skulle kosta att måla om i hall, vardagsrum och sovrum samt kök. Kunden vill köpa in färgen själv men ville att målarfirman ska göra allt förarbete, exempelvis riva tapeter plus målningen. Johanna fick in två olika offerter, en på 28 000 kr efter Rot-avdraget och en på 88 000 kr efter Rot-avdraget.

Företag 1 – 28 000 kr efter Rot-rotavdraget Företag 2 – 88 000 kr efter Rot-avdraget
Ingår i offert: Rivning av tapet, skarvspackling, resor, målning väggar samt målning tak. Ingår ej i offert: material/färg. Ingår i offert: Rivning av tapet, patentering av tapetserade väggar, bredspackling, målning av tak och väggar i valfri kulör. Platsbyggda garderober skrapas, spacklas och målas. Snickerier: tvättning, slipning, fogning och målning. Material / färg ingår.

I det här fallet har Företag 2 planerat för ett helt annat förarbete än Företag 1. Priserna i offerten skiljer sig därför markant. Företag 2 har även inkluderat målarfärg i priset. Detta gör företaget för att kunna lämna en garanti på utfört jobb.

Vad som är en bra offert och vad som är en dålig offert av ovanstående beror helt på vad det är för tjänst och slutresultat du önskar uppnå. Detta är ett tydligt exempel på hur olika två offerter kan se ut, där den ena framstår som väldigt dyr och den andra som väldigt billig. I själva verket är det två helt olika jobb som offereras.

Exempel 2 – Badrumsrenovering

Moa tog in offerter för en totalrenovering där bland annat köks-, badrumsrenovering och annat skulle renoveras. Många olika saker skulle göras om och hon delade samma offertunderlag till samtliga entreprenörer. Moa fick tillbaka flera olika priser, där den högsta offerten låg på 700 000 kr ink. moms och efter Rot-avdraget och den lägsta på 306 250 kr ink. moms efter Rot-avdraget. Skillnaden blir alltså 393 750 kr mellan den dyraste offerten och den billigaste. Pengar det också, som man säger.

Nedan ser du de olika priserna Moa fick in.

Företag Pris efter Rot-avdraget
Företag 1 700 000 kr ink. moms efter Rot-avdraget
Företag 2 535 000 kr ink. moms efter Rot-avdraget
Företag 3 306 250 kr ink. moms efter Rot-avdraget
Företag 4 368 750 kr ink. moms efter Rot-avdraget
Företag 5 589 975 kr ink. moms efter Rot-avdraget

Vid en första anblick ser det ut som att Moa fått ett väldigt högt pris och ett väldigt lågt pris. Trots att offertunderlaget var specificerat på samma lämnades offerterna med väldigt olika format. I en del ingick inget material alls, i en del offerter ingick visst material och i en annan offert ingick allt material. Givet att olika byggfirmor ställer upp sina offerter på olika sätt krävs det ibland att du som kund gör vissa ansträngningar för att kunna jämföra de olika offerterna.

Nedan ser du skärmdumpar från de olika offerterna:

Tips för att jämföra offerter

Vi har samlat några frågor du bör kontrollera när du ska jämföra offerter från olika byggföretag.

 • – Svarar offerten på den offertförfrågan jag gjort?
 • – Vilket material ingår?
 • – Vilket material ingår inte? Vad kostar detta material att köpa in?
 • – Är offerten tillräcklig för att åstadkomma det slutresultat jag vill ha?
 • – Vilka friskrivningar har byggföretaget i sin offert? Vilka merkostnader riskerar jag?

När du besvarat ovanstående frågor kan du sätta ihop en egen kalkyl på vad slutkostnaden beräknas bli för de olika företagen. Många kunder vill ha kostnadskontroll och du kan alltid be byggföretaget återkomma med en offert där material är inkluderat och du får ett fast pris.

Proffstips för att tolka offerter

Priset i offerten är inte allt. Kontrollera även följande:

 • Vilka materialkostnader tillkommer? Vilka priser är löpande?
 • Vad landar slutpriset på för din renoveringen, när alla tillkommande kostnader läggs på? Gör en budget.
 • Har företaget rätt behörigheter?
 • Vilka underleverantörer använder sig företaget av? Har dessa företag rätt behörigheter?
 • Har företag rätt försäkring för uppdraget?
 • Har företaget bra och schyssta arbetsvillkor?

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat