Energiglas och energifönster

2023-02-14 Energiglas och energifönster fönsterrenovering

Energieffektiva fönster och glas

Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design. Energiglas kan hjälpa dig att hålla ditt hem svalt på sommaren och varmt på vintern, samtidigt som du får ett inbyggt skydd mot buller och UV-strålar.

Fönstren är tillverkade med avancerad teknik och material som syftar till att ge en så hög isoleringsförmåga och prestanda. Konstruktionen minimerar luftläckage där konsekvensen blir en jämnt temperaturreglering i din bostad eller fastighet.

För den som väljer att genomföra en fönsterrenovering och byter till energifönster och energiglas går det att spara pengar på energiräkningen samtidigt som det ökar värdet på fastigheten. Liksom andra typer av fönster finns energiglas i en mängd olika storlekar, stilar och färger.

Tack vare sin energieffektivitet är energiglas ett miljövänligt alternativ till traditionella fönster.

Skillnad på energiglas och energifönster

Energifönster och energiglas går hand i hand men är två olika saker. Energifönster handlar om hela “fönsterinstallationen” medan energiglas är själva fönsterglaset. För att uppnå största möjliga energibesparing räcker det alltså inte med att byta ut isolerglaset till energiglas, utan hela fönstret kan med fördel bytas ut, alltså tätningar och liknande.

Spara energi och pengar med energifönster

Att byta till energifönster är många gånger ett av de mest effektiva sätten att minska energiförbrukningen i din fastighet på. Tack vare energiglas förmåga att reglera temperaturen i din fastighet och minimera luftläckage kan du minska energin som går åt för att värma ditt hus på vintern och kyla ned fastigheten på sommaren.

Det finns undersökningar som visar på att du kan spara upp till 15% av din energiförbrukning genom att byta till energiglas. Det finns även experter som menar på att vanliga tvåglasfönster har ett läckage på en tredjedel av värmen i ett rum. Energiglas, eller treglasfönster som är energieffektiva, kan minska värmeförlusten med upp till 66%.

Detta innebär att du många gånger kan räkna hem investeringen för att byta fönster på några år. Givet att energifönster är så pass energieffektiva jämfört med gamla fönster så är det också ett miljövänligt val när det är dags för ett fönsterbyte.

Vad kostar energifönster?

Liksom vid andra typer av fönsterbyten så finns det en rad olika faktorer som påverkar priset på energifönster. Läs vår artikel om priser för fönsterbyte här. Ofta är energifönster dyrare än vanliga fönster, men priserna skiljer inte så mycket som många tror. Framförallt blir energifönster ofta billigare i längden tack vare den minskade energiförbrukningen. Om du står inför en fönsterrenovering eller ett fönsterbyte kostar det cirka 10-15% mer att välja till så att ett av isolerglasen byts ut till ett värmereflekterande energiglas.

Håll koll på fönstrets U-värde

När du tittar på nya fönster och vill hitta energieffektiva fönster är det bra att jämföra U-värdet. U-värdet mäter hur mycket fönstret “läcker”, alltså fönstrets energieffektivitet. Ett lågt värde är bra då ett lägre värde betyder att fönstret är mer energieffektivt. Vid en ombyggnad finns det riktlinjer som säger att U-värdet inte bör vara högre än 1,3 medan nybyggda hus inte bör ha ett U-värde högre än 1,0. Notera att U-värdet bör vara beräknat på hela fönsterinstallationen. Alltså inte bara glaset, utan även karm, båge och fönsterglaset.

Vad betyder SHGC-värde?

Solar Heat Gain Coefficient (förkortat SHGC) är en metod för att mäta hur mycket av solens värme som släpps in i fastigheten genom fönstret. Värdet anges i procent och en lägre procent innebär ett lägre insläpp av värme från solen.

Byt till energifönster och energiglas

Om du går i tankarna och funderar på att byta till energifönster och energiglas bör du alltid prata med en expert. Hantverkaren kommer sedan ta fram en offert efter dina speciella önskemål och behov. Vi på Built kan hjälpa dig att få ett pris på energifönster och energiglas från professionella hantverkare.

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat