Anlita ett seriöst byggföretag

2021-04-07 Anlita ett seriöst byggföretag

Att anlita en byggfirma för ditt renoveringsprojekt kan vara både läskigt och svårt. Hur vet du att firman du anlitar är seriös och verkligen kan sitt jobb? Som lekman kan det vara svårt att veta vilka frågor du ska ställa. Det kan också vara svårt att veta vad du behöver kolla upp för att säkerställa att allting runt själva byggfirman stämmer. I den här texten guidar vi dig genom den process vi tagit fram för att kontrollera de byggföretag som utför köksrenovering, badrumsrenovering, Rot-arbeten och andra renoveringsprojekt för privatpersoner genom Builtplattformen.

Stor erfarenhet av att kontrollera hantverkare

Vi som grundat Built har tio års erfarenhet av att förmedla tjänster olika typer. Varje månad hjälper vi över 1 000 kunder till ett enklare, smidigare och tryggare köp av tjänster. Under åren har vi samlat på oss stor erfarenhet och kunskap av att jobba med små hantverksföretag. Vi har sett vilka företag som lyckas och vilka företag som inte lever upp till rätt standard. Under våra verksamma år har vi utvecklat en process för hur vi kontrollerar företagen som vi kopplar ihop kunder med. Även om vi har en gedigen process på plats idag så är vår kontrollprocess under ständig utveckling.

Vi har tagit med oss vår erfarenhet och kompetens för att göra det enklare, tryggare och smidigare att beställa byggtjänster genom Built. Vi har anpassat vår process till byggbranschen och vårt mål är att du som kund ska få snabba offerter från förkvalificerade och seriösa hantverkare.

Varför är det viktigt att kontrollera din byggfirma ordentligt?

När du genomför en renovering eller ett byggprojekt investerar du både mycket tid och pengar. Målet är att de ändringar som gjorts ska stå sig över en lång tid framöver. Därför är det viktigt att den hantverkare du anlitar utför arbetet fackmässigt, professionellt. 

Ett fackmässigt utfört arbete genomförs på ett effektivt och kvalitativt sätt. Byggföretaget använder också rätt typ av material. Vid vissa projekt, exempelvis vid badrumsrenoveringar, ställs det tydliga och höga krav på arbetets utförande och materialval. För just badrum är det extra viktigt att du anlitar ett seriöst och kompetent företag. Fel i konstruktionen kan lätt bli en dyr historia med tråkiga följder för dig som kund. Om något skulle bli fel och du behöver åberopa din försäkring ställs det ofta krav på att arbetet är fackmässigt utfört. Som lekman kan det vara svårt att avgöra om byggföretaget är tillräckligt duktiga eller ej.

Att göra en ordentlig kontroll och upphandling av byggföretaget ökar sannolikheten för ett smidigt byggprojekt som står sig över tid och utförs på ett effektivt sätt. Det ger dig helt enkelt en smidigare, tryggare och enklare byggupplevelse.

Hur ser Builts kontroll ut?

Alla de byggfirmor vi på Built samarbetar med har gått igenom våra kontroller. Kontrollprocessen är framtagen för att du som slutkund ska känna dig trygg med att du får offerter från seriösa byggföretag. När vi kontrollerar bolagen går vi igenom en rad olika steg, några av dessa har vi listat nedan:

Intervju med ägaren / ansvarig person

Vi genomför alltid en intervju med ägaren eller den ansvariga personen på företaget. Det är viktigt att kommunikationen fungerar och att bemötandet är bra.

Kontroll av finansiell ställning

Vi tittar på tidigare årsredovisningar och gör en kontroll av bolagets finansiella ställning. Vid behov ställer vi kompletterande frågor. Uppföljning görs kontinuerligt på årsbasis.

Kontroll av F-skatt

Vi kontrollerar så att bolaget har godkänd F-skatt. Uppföljning sker kontinuerligt.

Kontroll av försäkringsbrev

Vi går igenom byggföretagets försäkringsbrev och säkerställer att de har erforderliga försäkringar. Ny kontroll görs årligen.

Kontroll av arbetsgivaravgiften

Vi kollar så att bolaget är registrerat som arbetsgivare och att de betalar skäliga arbetsgivaravgifter i förhållande till omsättning.

Kundreferenser

Vi tar referenser från en eller ett par kunder för att verifiera vår egen kontroll.

Rätt behörighet

Beroende på vilken typ av byggprojekt som ska utföras kan det finnas olika typer av rekommenderade certifieringar. Exempelvis Våtrumscertifikat vid badrumsrenoveringar. Vi kontrollerar så att byggfirman har rätt behörighet.

Vad kan du förvänta dig av Builts anslutna byggföretag?

Genom att alla företag som är anslutna till Built genomgår våra kontroller har vi förkvalificerat bolagen åt dig som slutkund. Även om vi kontrollerat bolagen så är det viktigt att du som kund skapar dig en egen uppfattning om byggföretaget. Kommunikationen mellan dig och byggledaren är viktig för ett smidigt och enkelt projekt, varför vi alltid rekommenderar dig att ta åtminstone ett möte med byggföretaget i fråga.

När du bokar din byggtjänst via Built används alltid standardavtal anpassat för den typ av byggprojekt du vill ha hjälp med. Vanligt förekommande är Hantverkarformuläret -17, ett standardavtal framtaget i samarbete mellan Konsumentverket, Villaägarna och Sveriges Byggindustrier.

Läs fler inlägg

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Beställarskola
Mall för att skapa offertunderlag

Skapa offertunderlag Att renovera hemma är ofta ett omfattande projekt såväl i tid som ekonomiskt. För större projekt är det…

Renovering BRF
BRF
Regler renovering bostadsrättsförening

Mall för regler vid renovering i BRF Sitter du i en BRF-styrelse? Då har du ett långt gånget ansvar för…

Blommor-pa-balkong
Inspiration
Glasa in balkong

Funderar du på att glasa in din balkong? För oss som bor i Sverige så går vi tyvärr miste om…

Våra tjänster

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert på renovering Få en kostnadsfri offert från en Builthantverkare
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat