Måla om hemma

2022-08-30 Tips när du målar om hemma

Oavsett om ditt hem är en plats där du spenderar mycket eller lite tid så är det viktigt att trivas. Färg och form gör mycket för känslan i ett rum och det finns mycket du kan göra på egen hand. Vi på Built har stor erfarenhet av måleri och hemmafix. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips när du ska göra om hemma. 

Förbered dig

Vårt bästa tips är att se till att allt material är på plats innan du sätter igång. Färg, penslar, roller, tejp, tapet, grundfärg, pappersremsa, spackel osv. Att måla och tapetsera kräver en del utrustning och material. Gör en lista och checka av den innan du sätter igång för att undvika problem längre fram i processen.

Osäker på om du vill måla om själv. Vi på Built hjälper dig gärna, få en offert här. 

Kvalitet

När det kommer till målning och tapetsering så spelar kvalitet faktiskt roll. Både vad gäller val av färg och tapet men också utrustning i form av exempelvis penslar och rollers. Ditt slutresultat påverkas av att du väljer rätt färg. Med pensel och roller av god kvalitet får du ett jämnare slutresultat. Alla färgtyper passar inte till alla väggar eller alla behov. 

Välj rätt färg 

Antalet kulörer, färgkvaliteter och glansighetsnivåer att välja bland är många. Färgskalan är stor och det kan svårt svårt att hitta den där perfekta färgen för ditt rum. Den slutgiltiga känslan och upplevelsen av rummet påverkas mycket av färg och nyans. Vårt tips är att köpa en provburk för att testa dig fram på din vägg. Färg påverkas mycket av ljus så pröva dig fram så att glans och nyans blir rätt för just ditt hem. 

Vill du lära dig mer om NCS-koder? Läs mer här 

Skippa inte förarbetet 

Var noga med att spackla igen hål och eventuella skador. Slipa sedan med fint sandpapper för att få en jämn yta. Målar du en tapetserad vägg behöver du spackla och slipa skarvarna mellan våderna. För att få ett jämnt och fint lager bör du grundmåla väggarna. 

Oavsett om din vägg är målad eller tapetserad bör du alltid rengöra den genom att sopa eller torka bort eventuellt damm och fläckar. Damm och fläckar som blir kvar riskerar att påverka hur väl färg eller tapet fäster och kan i värsta fall lysa igenom på din nymålade vägg.

Funderar du på att tapetsera istället? Vi hjälper dig gärna, läs mer här.

 

 

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat