NCS-koder

2022-08-30 Hur fungerar NCS-koder?

Visste du att ögat kan uppfatta upp till 10 miljoner olika färger? Att välja färg när du ska måla om kan med andra ord vara lättare sagt än gjort. Ta färgen vit t.ex. För ett par år sedan stod valet ofta mellan kall eller varm vit färg. Idag finns en uppsjö av olika varianter. Chai, Äggvit, Videung och Stockholmsvit för att nämna några. 

Eftersom de flesta färgmärken idag använder olika namn på färger så är NCS- koden bra att ha koll på. Om du t.ex. vill hänvisa till en färg som du eller någon du känner använt tidigare, ja då är NCS-koden ett säkert kort. 

Behöver du hjälp att måla om hemma? Vi erbjuder gratis hembesök och fast pris på målning. Läs mer här!

Vad står NCS-kod för egentligen? 

NCS står för Natural Color System och är ett universellt vedertaget färgspråk som används av färgtillverkare, återförsäljare, designers, kunder med flera. Själva koden består egentligen av två delar. Den första delen, som bara utgörs av siffror, står för vilken nyans färgen har. Den andra delen är en kombination av bokstäver och siffror och står för den kulörton färgen har. 

Kan jag ta reda på en NCS-kod på en redan befintlig vägg eller möbel? 

Det korta svaret är tyvärr nej, men det finns vissa undantag. Om du har en vägg i mycket dåligt skick så kan du försöka skrapa av en bit av färgen (gärna ett par centimeter i diameter) och ta med den till en färgaffär eller en målare så kan dem förhoppningsvis hjälpa dig att läsa av färgen på plats. Ett annat alternativ som blir allt vanligare är att du som kund köper en färgmätare och helt enkelt läser in färgen på egen hand. Tyvärr kostar en färgmätare en del, de billigaste varianterna går på runt 1 000 kr.

Tips: Har du en möbel eller inredningsdetalj med en färg du gillar? Våra målare hjälper dig gärna att få fram rätt NCS-kod. 

Läs fler inlägg

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Beställarskola
Mall för att skapa offertunderlag

Skapa offertunderlag Att renovera hemma är ofta ett omfattande projekt såväl i tid som ekonomiskt. För större projekt är det…

Renovering BRF
BRF
Regler renovering bostadsrättsförening

Mall för regler vid renovering i BRF Sitter du i en BRF-styrelse? Då har du ett långt gånget ansvar för…

Blommor-pa-balkong
Inspiration
Glasa in balkong

Funderar du på att glasa in din balkong? För oss som bor i Sverige så går vi tyvärr miste om…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert på renovering Få en kostnadsfri offert från en Builthantverkare
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat