NCS-koder

2022-08-30 Hur fungerar NCS-koder?

Visste du att ögat kan uppfatta upp till 10 miljoner olika färger? Att välja färg när du ska måla om kan med andra ord vara lättare sagt än gjort. Ta färgen vit t.ex. För ett par år sedan stod valet ofta mellan kall eller varm vit färg. Idag finns en uppsjö av olika varianter. Chai, Äggvit, Videung och Stockholmsvit för att nämna några. 

Eftersom de flesta färgmärken idag använder olika namn på färger så är NCS- koden bra att ha koll på. Om du t.ex. vill hänvisa till en färg som du eller någon du känner använt tidigare, ja då är NCS-koden ett säkert kort. 

Behöver du hjälp att måla om hemma? Via Built kan du få ett gratis hembesök och fast pris på målning. Läs mer här!

Vad står NCS-kod för egentligen? 

NCS står för Natural Color System och är ett universellt vedertaget färgspråk som används av färgtillverkare, återförsäljare, designers, kunder med flera. Själva koden består egentligen av två delar. Den första delen, som bara utgörs av siffror, står för vilken nyans färgen har. Den andra delen är en kombination av bokstäver och siffror och står för den kulörton färgen har. 

Kan jag ta reda på en NCS-kod på en redan befintlig vägg eller möbel? 

Det korta svaret är tyvärr nej, men det finns vissa undantag. Om du har en vägg i mycket dåligt skick så kan du försöka skrapa av en bit av färgen (gärna ett par centimeter i diameter) och ta med den till en färgaffär eller en målare så kan dem förhoppningsvis hjälpa dig att läsa av färgen på plats. Ett annat alternativ som blir allt vanligare är att du som kund köper en färgmätare och helt enkelt läser in färgen på egen hand. Tyvärr kostar en färgmätare en del, de billigaste varianterna går på runt 1 000 kr.

Tips: Har du en möbel eller inredningsdetalj med en färg du gillar? Våra målare hjälper dig gärna att få fram rätt NCS-kod. 

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat