Vad kostar det att anlita en målare?

2022-08-30 Vad kostar det att anlita en målare? Populärt inlägg

Vad kostar det att anlita en målare? Ska du betala per timme eller per m2? Fast eller rörligt pris?

Slutpriset för ditt projekt påverkas av en rad olika saker. Det är vanligt att du får ett fast pris för ditt uppdrag. Även om du får ett fast pris kan det vara bra att ha lite koll på vad en målare kostar. I den här artikeln går vi in på vad som är ett bra pris för målare.

Målare pris per timme

Timpriset för en målare skiljer sig en del åt. Geografi och specifik firma men också typ av arbete som ska utföras kommer att påverka priset. Ett rimligt spann på timpris för en målare ligger mellan ca 400-700 kr per timme. Är du privatperson kan du även nyttja Rot-avdraget, vilket kan göra att timpriset för arbetskostnaden reduceras med 30%. Kom ihåg att det tillkommer en del materialkostnader, resekostnader och liknande till timpriset för arbetet på plats. Även detta ska förstås specificeras i den offert du får.

  • Timpris för en målare är cirka 400-700 kr per timme.

Pris tapetsering

Om du har ett rum som du vill ha tapetserat av en professionell målare så landar timpriset även här på cirka 400-700 kr per timme. Priset avser arbetskostnad och är exklusive kostnad för tapeter.

Målare pris per m2

Vad en målare kostar per m2 beror på vad för typ av arbete som målaren ska utföra. Om du utgår från att en målare kostar cirka 400-700 kr per timme och hinner med ca 2-5 m2 i timmen så landar priset på cirka 800 kr per m2 till 3 500 kr per m2. Detta beror helt på typ av förarbete som behövs, om väggen exempelvis ska bredspacklas eller ej, hur många lager som ska målas men också täckning av möbler.

Vad styr priset för en målare?

Som det är nämnt flera gånger i denna artikel så påverkas priset för en professionell målare av flera olika saker. Nedan listar vi några av de saker som kan vara prispåverkande och därmed styra slutpriset för ditt måleriprojekt.

Typ av målning

En sak som är prispåverkande är vilken typ av målning du vill ha hjälp med. Olika typer av målning kräver olika erfarenheter, utrustning och förberedelser. Det kan till exempel bli prisskillnader på att måla våtrum, måla ett vardagsrum eller måla en fasad.

Storlek på rum eller yta som ska målas

Storleken på det rum eller den yta som ska målas kommer att påverka tiden men också materialåtgången, målarfärg. Om det är större “öppna” ytor som ska målas kommer tiden per m2 att bli lite lägre än om det är mindre “svåra” ytor som ska målas.

Vilket annat arbete mer än målning ska utföras?

Innan en professionell målare kan börja måla behöver ett visst förarbete göras. Det kan handla om att tvätta fasaden, bred- eller skarvspackla väggen, täckning eller andra arbetsuppgifter. När du får ett pris på din målning kommer så klart de förberedande uppgifterna tas med i beräkningen.

Geografi – vart bor du?

Om du bor i en storstad som Stockholm, Göteborg eller Malmö kommer timpriset för en målare troligtvis att vara högre än om du bor i en stad som exempelvis Eskilstuna, Örebro eller Norrköping. Detta är inte unikt för målarbranschen utan något som du kommer märka över flera olika tjänstesektorer. Lönerna är ofta högre i storstäder vilket påverkar priserna ut mot dig som kund.

Inköp av färg påverkar priset för dina målartjänster

Olika typer av projekt kräver olika typer av färg. Arean på ytan som ska målas kommer också direkt att påverka färgåtgången och därmed priset för målarfärg. Vanligt är att du som kund återkommer med en NCS-kod till målarfirman som i sin tur köper in målarfärgen. Då målarfirman ofta har bättre priser hos färghandeln brukar inte priset för dig som kund bli högre än om du själv skulle köpa in färgen. Det är också att föredra för målaren att jobba med egen färg då de ska kunna lämna garantier på det utförda arbetet och då kan säkerställa att de använder rätt material och målarfärg.

Prisskillnad under olika säsonger

Målarfirmorna har ofta mer att göra under våren och sommaren. Det gör att priset under dessa månader kan vara högre än under vinterhalvåret. Det är alltid rekommenderat att vara ute i god tid med din förfrågan. Desto tidigare du är ute desto bättre pris för målartjänster kan du få.

Rot-avdraget ger dig 30% avdrag på arbetskostnaden

Om du är en privatperson som köper in målartjänster kan du nyttja Rot-avdraget. Skatteverket har den senaste informationen om vilka belopp som gäller. När denna artikel skrivs har du rätt att dra av 30% av arbetskostnaden upp till 50 000 kr per person och år. Bor ni två personer i samma hushåll kan varje person dra av 50 000 kr per år, alltså 100 000 kr totalt. Administrationen hanteras av oss på Built och du betalar beloppet efter Rot-avdraget.

Offert på måleritjänster

Vill du ha få ett pris för målare? Då kan du använda oss på Built. Vi tar fram ett fast pris på ditt uppdrag. Priset för måleritjänsterna räknas ut baserat på ytan som ska målas, vart i landet uppdraget ska utföras och vad för typ av uppdrag det handlar om. Använd formuläret för att få din snabba offert!

 

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat