Bygglov

2021-05-31 Bygglov

Vad är bygglov?

Bygglov regleras i plan- och bygglagen och är ett tillstånd som du ansöker om hos din kommun när du vill bygga nytt, bygga till eller göra vissa ändringar.

När behöver man bygglov?

Bygglov behövs oftast när du ska bygga nytt, bygga till, bygga om eller förändra en byggnad. Det är inte bara i dessa situationer du behöver ett bygglov. Du kan även behöva bygglov för att exempelvis sätta upp ett plank eller bygga en mur. Reglerna om bygglov är snåriga och många gånger svåra att tolka, så om du är osäker på om just ditt byggprojekt kräver bygglov kan det vara klokt att kontakta din kommun för att få råd.

Förhandsbesked

Om ditt planerade bygge kräver en omfattande projektering eller om du helt enkelt inte vill vänta på bygglovet, kan du söka förhandsbesked. Får du ett positivt förhandsbesked är det giltigt i två år.

Hur gör man?

Det första du bör göra är att få klart för dig om du behöver bygglov för den planerade byggnationen. Om du är osäker kan du alltid dubbelkolla med byggnadsnämnden i din kommun.

Så snart du konstaterat att bygglov behövs kan du skicka in ansökan om bygglov tillsammans med dina bygglovsritningar. När byggnadsnämnden prövat ansökan och beviljat bygglov och då fått ett startbesked kan du börja bygga.

Tänk på att när du fått ditt bygglov, så måste du påbörja byggprojektet inom två år från beviljat startbesked. Byggnationen ska sedan vara slutförd inom fem år.

Behöver man bygglov när man ska bygga ett garage eller en carport?

Om du vill bygga ett garage eller en carport, krävs det i normala fall ett bygglov. Om garaget eller carporten däremot kan räknas som en attefallsåtgärd krävs inget bygglov. Vad menas då med attefallsåtgärd? Reglerna om attefallsåtgärd gäller bara en eller tvåfamiljsbostadshus och själva åtgärden som avses är vanligen en tillbyggnad av begränsad omfattning.

Behöver man bygglov när man ska bygga ett växthus?

Om du vill bygga ett växthus, krävs i normalfallet ett bygglov. Om växthuset däremot kan räknas som en attefallsåtgärd krävs inget bygglov.

Behöver man bygglov när man ska bygga en altan?

Om du vill bygga en altan utan tak direkt på marken i anslutning till din bostad behöver du oftast inte ansöka om bygglov. Om du däremot vill bygga en inglasad altan i anslutning till din bostad räknas det som en tillbyggnad och då behöver du i de flesta fall ha bygglov.

Behöver man bygglov när man ska bygga en balkong?

I normala fall krävs bygglov för en tillbyggnad. Det krävs dock inte bygglov för en liten tillbyggnad i form av exempelvis balkong på enbostadshus inom område med detaljplan. För att tillbyggnaden inte ska kräva bygglov gäller som sagt att den ska vara liten, men den exakta höjden och storleken är inte reglerad lag. Utgångspunkten är att tillbyggnaden ska vara ett komplement till den befintliga bebyggelsen på fastigheten samt att den inte får dominera över det tidigare byggnadsbeståndet. Ännu en sak att tänka på är att även om tillbyggnaden av en balkong inte skulle kräva bygglov, så kan bygglov ändå komma att krävas för att sätta en balkongdörr i fasaden. Reglerna kring bygglov kan många gånger var snåriga och ett gott råd är att dubbelkolla med byggnadsnämnden innan man påbörjar arbetet.

Läs fler inlägg

Vad kostar det att byta fönster?
Fönster
Kostnad byta fönster

Vad kostar det att byta fönster? Planerar du för ett fönsterbyte och vill veta vad det kostar? Att byta fönster…

energiglas och energifönster
Fönster
Energiglas och energifönster

Energieffektiva fönster och glas Energifönster är en teknik inom fönsterindustrin som erbjuder dig en kombination av energieffektivitet och stilfull design.…

Kakla Badrum
Badrum
Kakla badrum

Kakla badrummet själv eller anlita ett proffs? Att kakla badrum är ett utmärkt val för den som vill skapa en…

Beställarskola
Tolka och jämför byggofferter

Tolka och jämför byggofferter För ett tag sedan gav jag mig på ett eget renoveringsprojekt i en lägenhet. Bostaden hade…

Våra tjänster

Tack för din offertförfrågan. Vi återkommer till dig inom kort!

Kostnadsfri offert från hantverksproffs Snabb och kostnadsfri offert på ditt hantverksuppdrag
Typ av tjänst Köksrenovering Badrumsrenovering Måleri Golvläggning Takrenovering Fönsterrenovering VVS EL Annat